Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bolu’daki turizmciler, Silivrili köylüleri örnek alsaydı facia yaşanmazdı

Silivri’nin Sayalar Mahallesi’nde Muhtar Serkan Toyran 31 Mart 2024’den sonra ilk icraatlarından biri gönüllü itfaiye kurmak oldu. Binası tamamlanan ve köpük sıkan bir aracı da olan Sayalarlılar yangına karşı hazırlık konusunda örnek oldu. Benzer bir tedbir turizmden milyonlarca lira kazanan Bolu Kartalkaya’daki otelciler tarafından gösterilseydi belki de 78 yurttaşımızı kaybetmeyecektik.

Silivri'nin Sayalar Mahallesi'nde Muhtar Serkan Toyran 31 Mart 2024'den sonra

Sayalar Köyü, Silivri Merkeze 35 kilometre kuzey – batı istikametinde bulunuyor. Köyün meskun mahallerinde ve tarım arazilerde  zaman zaman yangınlar yaşanıyor. Anadolu’nun diğer yerleşim birimlerinde olduğu gibi. Ancak Sayarlara, İlçe Merkezinden itfaiyenin ulaşması 45 dakikayı buluyor. Daha çok yerleşim yerindeki yangınların yaşandığı kış döneminde ulaşım daha da zorlaşıyor. Köyde 2018’de çıkan bir yangında iki vatandaş hayatını kaybederken, iki katlı evde tamamıyla kül oldu. 31 Mart 2024  Yerel  Seçiminde Muhtar olan Serkan Toyran’ın ilk icraatı köye bir yangın istasyonu kurmak için harekete geçmek oldu. Sorumluluk sahibi Muhtar, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ve İBB Meclis 1. Başkan Vekili Nuri Aslan’dan destek istedi. Sayalar Muhtarı Serkan Toyran her iki isminde konuyu önemsediğini ve ellerinden geleni yaptığını ifade ediyor. Köy halkı adına ‘teşekkürlerini’ sunuyor.

Eğitim aldılar, belgeli itfaiyeci oldu

Bu girişimler sonucunda itfaiye binası inşaatına başlanarak kısa sürede tamamlandı.  Başta muhtar ve azaları olmak üzere köy halkından 30 kişi  yangın söndürme eğitimlerini tamamlayarak belge aldı. Yani belgeli gönüllü itfaiyeci oldular.  Bir de köpük sıkma kabileyetine sahip itfaiye aracı temin edildi. Muhtar Toyran bir yangın çıktığında eğitimli gönüllerin hemen müdahale ederek ilk tahliyeyi yapacağını ve alevlere köpükle mücadele edeceğini söylüyor. Bu sırada profesyonel itfaiyecilerin gelmesiyle gönüllülerin görevi son bulacak. Konunun uzmanları yangına ilk müdahale zamanının yayılmayı önleme açısından çok belirleyeci olduğunu vurguluyor. Alevler küçükken söndürülmesi çok daha kolay oluyor. Yangın her geçen saniye katlanarak büyüyor.

Geçmiş yangından ders aldılar

Muhtar Toyran 2018’de köylerinde çıkan bir yangını unutamadığını belirterek şunları söylüyor: “İki canımızı kaybettik. İtfaiye o zaman 45 dakikada ulaşabilmişti. İki katlı ev tamamen yanmıştı. O zaman gönüllü itfaiyemiz olsaydı, bu kayıp yaşanmayacaktı. Artık yaşadığımız evlerde, iş yerlerimizde ve tarım arazilerimizde yangına karşı daha hazırlıklıyız. Burada muhtarlar, imamlar, o yerleşim yerinde sözüne itibar edilen kişilerin yangın başta olmak üzere önceden hazırlık isteyen konularda toplumu bilinçlendirmesi önayak olması çok önemli. Eğer, halk isterse yöneticilerimizde ellerinden geleni yapıyor.”

21 Ocak 2025’de Bolu Kartalkaya Kış Sporları Merkezinde 36’sı çocuk 78 yurttaşımızı kaybettiğimiz yangında bu turizm merkezinde özel bir itfaiye yoktu. Sayalar Muhtarının aldığı tedbir sektörden kazanç elde eden otel sahipleri tarafından da paylaşılsaydı belki faica çok daha hafif atlatıcak belki hiç can kaybı yaşanmayacaktı.

Şimdi bu konuda üzerine sorumluluk düşen herkesin Silivri Sayalar kadar duyarlı olmasını bekliyoruz!